Aflevering 44 – Over Black Lives Matter en racisme in Nederland. Met Sylvana Simons

Aflevering 44 – Over Black Lives Matter en racisme in Nederland. Met Sylvana Simons

SHOWNOTES

We moeten het even hebben over… Justice for George Floyd, Black Lives Matter, over de protesten in de VS, de eeuwenlange onderdrukking die daartoe geleid heeft en over de stand van zaken in Nederland. Want ja, de moord op George Floyd is makkelijk af te keuren, het is zo’n extreme en duidelijke vorm van racisme, natúúrlijk spreek je je daar over uit. Maar, zo horen wij Oom Henk al zeggen

Hier in Nederland heb je geen racisme, dat is in Amerika.

Oom Henk vergeet daarbij dat Mitch Henriquez in 2015 door politiegeweld om het leven kwam in Den Haag, dat de Belastingdienst etnisch profileert, dat de VVD opperde om mensen in zogenaamde ‘probleemwijken’ hogere boetes te geven, dat er in de gemeente Amsterdam een plan om tafel ligt om preventief te gaan fouilleren in Zuidoost, dat klokkenluider Fatima Aboulouafa racisme, intimidatie en discriminatie blootlegde bij de politie, maar dat ZIJ nu weg is daar en de mensen die zichzelf ‘marokkanenverdelgers’ noemden niet (en soortgelijke verhalen rondom discriminatie zijn er overigens ook over de brandweer).

We zien discriminatie op de woningmarkt, bij het toelaten op basisscholen, op de arbeidsmarkt. Zwarte piet is nog altijd onderdeel van de sinterklaasviering. En dit staat nog los van de dagelijkse shit waar mensen van kleur mee moeten dealen:

Ga terug naar je eigen land!, Wat spreek jij goed Nederlands zeg, Nee, maar waar kom je écht vandaan?

Met niemand minder dan bron van wijsheid Sylvana Simons, die bereid was om last-minute alles opzij te schuiven, praten we over racisme, de huidige ontwikkelingen én wat we als witte mensen kunnen (moeten!) doen om racisme voor eens en altijd te stoppen.

Download het transcript van deze aflevering (PDF)

DE GAST: Sylvana Simons

De femi-mist in

Volg Sioejeng Tsao op Instagram en/of luister de afleveringen waarin ze te gast was terug. Afl. 30 over straatintimidatie en afl. 41 over racisme ten tijden van Corona

We moeten het even hebben over…

DAMN, HONEY NO

DAMN, HONEY YES

Leestips non-fictie

Leestips fictie (ook voor de jongere luisteraars)

Website

Doneer

Kijktips

Documentaires

Kijktips op Instagram

Luistertips

Webinar / training

Volgtips Instagram

In onze hoogtepunten op Instagram vind je ook nog een aantal artikelen

 

Stuur ons post!

Geef je reactie

Reageer via Instagram

Producer: Daniël van de Poppe

Jingles door Lucas de Gier

Website door Liesbeth Smit

DAMN, HONEY is onderdeel van podcastnetwerk Dag & Nacht Media

Ga naar de bovenkant