Meer vrouwen in de politiek en de Ribbius Peletier-penning. Met Devika Partiman en Manja van der Weit (afl. 60)

Meer vrouwen in de politiek en de Ribbius Peletier-penning. Met Devika Partiman en Manja van der Weit (afl. 60)

SHOWNOTES

Deze aflevering is gesponsord door de Ribbius Peletier-penning.

We moesten maar weer eens babbelen over vrouwen in de politiek, want we zijn er nog lange niet, nog lange niet. Zowel in de lokale als de landelijke politiek is het nog altijd abominabel gesteld met de representatie van vrouwen (en breek ons de bek niet open over de representatie van bijvoorbeeld mensen van kleur, trans mensen en mensen met een beperking). Om die reden riepen de Provinciale Staten in 2019 een onderscheiding in het leven: de Ribbius Peletier-penning. Vijf jaar lang zal deze penning elk jaar worden uitgereikt aan een vrouw die zich inzet voor de positie van vrouwen in de politiek in Noord-Holland. Want het is – helaas – nog hard nodig om de spotlight te zetten op vrouwen die de positie van andere vrouwen verbeteren. Bij ons aan de digitale tafel schoven aan: de penning-winnaars van de voorgaande jaren. Devika Partiman (winnaar 2019) is oprichter van het landelijk initiatief Stem op een Vrouw en Manja van der Weit (winnaar 2020) zette het lokale VIPPS op – Vrouwen in de Purmerendse politiek. Met hen praten we over hoe het ervoor staat met de representatie in de politiek (slecht), hoe snel de gelijkwaardige wereld in zicht komt (tempootje slak), wat het belang is van rolmodellen en waar we ons kunnen aanmelden als minister-presidenten in spe. Zelfs aartsluiaardin Marie Lotte wil de politiek in na dit gesprek. En dat zegt iets. 

De nominaties voor de Ribbius Peletier-penning zijn in volle gang. Wil je een kandidaat aandragen? Dat kan! Tot 15 februari is het aanmeldformulier via penning.noord-holland.nl in te vullen. Op 5 maart wordt bekend gemaakt wie de penning dit jaar wint. (En denk je nu: hallo ik ken niemand voor deze prijs?!!!! Stroop die mouwen op, meld je bij Manja of Devika en zorg dat je volgend jaar zelf genomineerd kunt worden.)

TRANSCRIPT afl 60 – DAMN, HONEY – Devika Partiman en Manja van der Weit – PDF

DE GASTEN: Devika Partiman & Manja van der Weit

Devika Partiman

Manja van der Weit

De femimist in

POST

We moeten het even hebben over…

De Ribbius Peletier-penning

In 2019 riepen de Provinciale Staten deze onderscheiding in het leven. De penning zal 5 jaar lang elk jaar worden uitgereikt aan een vrouw die zich inzet voor de positie van vrouwen in de politiek in Noord-Holland. Dit jaar wordt-ie voor de derde keer uitgereikt en laten we hopen dat we na het vijfde jaar denken: huh, hoezo moesten we hier überhaupt ooit penningen voor uitdelen? Dit jaar is het helaas nog hard nodig en mocht jij nou zelf zo’n vrouw kennen die zich inzet voor de positie van vrouwen in de politiek in Noord-Holland, dan kan je haar aandragen. De nominaties zijn in volle gang. Op 5 maart wordt bekend gemaakt wie ‘m dit jaar wint. De voorzitter van de jury, minister van staat Sybilla Dekker, zal de penning dan uitreiken. De penning is vernoemd naar Liesbeth Ribbius Peletier: de eerste vrouwelijke bestuurder van Noord-Holland.

DAMN, HONEY NO

DAMN, HONEY YES

Stuur ons post!

Geef je reactie

Reageer via Instagram

Producer: Daniël van de Poppe

Jingles door Lucas de Gier

Website door Liesbeth Smit

DAMN, HONEY is onderdeel van podcastnetwerk Dag & Nacht Media

Ga naar de bovenkant