Heb je nou an een vriend? DAMN, HONEY boek

Nydia van Voorthuizen & Marie Lotte Hagen

Heb je nou al een vriend?

50 reacties op shit waar je als vrxuw* mee moet dealen

Marie Lotte en Nydia geven voor eens en altijd antwoord op 50 vragen en opmerkingen waar je als vrxuw van deze wereld mee moet dealen, zodat je nooit meer met een mond vol tanden stand. Om verder te kijken dan hun witte, abled cis**-vrouwenneuzen, interviewden ze mensen met een ander perspectief dan die van zichzelf.
 

Heb je nou al een vriend? mag dan een boek zijn waar met de nodige humor over onderwerpen wordt gesproken, het is wel deze aanpak die ervoor zorgt dat je je realiseert hoeveel onderwerpen onbesproken blijven. Marie Lotte en Nydia werpen deze heilige huisjes met enige kracht omver, zonder daarbij belerend te worden of de lezer een ongemakkelijk gevoel te geven. ‘Heb je nou al een vriend?’ is een sprankelend, feministisch relaas dat aan het denken zet.

– Review Heb je nou al een vriend? – Glamour

Luister de bonusaflevering

Nieuwsgierig? Luister alvast naar deze drie bonusafleveringen van DAMN, HONEY de podcast waarin Marie Lotte en Nydia hoofdstukken voorlezen.

Hardop gelachen tijdens het lezen en ondertussen vaak gedacht ‘dit moet ik onthouden!’. Leest als een trein, maar is ook super leerzaam en handig. HEERLIJK.

– Review op bol.com

Wat een top boek. Ik luister de podcast al met veel plezier en dit boek sluit hier heel mooi op aan. Het is grappig geschreven maar ook met veel diepgang. Er staan (helaas) herkenbare verhalen in maar het heeft mij ook veel nieuwe inzichten gegeven. Bedankt meiden!

– Review op bol.com

Ik was heel blij met dit boek: het geeft je antwoorden op een schoteltje op alle domme vragen/opmerkingen van vrienden/familie/strangers die schijnbaar onschuldige vragen stellen of stellingen innemen.

– Review op bol.com

Voorwoord
Heb je nu al een vriend?

Het begon allemaal op een loeihete zomerdag in 2018. Marie Lotte kwam thuis en ze was WOEST. Ze stormde de kamer in van haar huisgenoot Nydia en barstte los over een passage uit een seksistisch lifestyleboek van een vlogger dat ze eerder die dag voorbij had zien komen op Twitter. Kleine samenvatting van de gebeurtenissen die volgden:

  • we schreven in een week een feministisch pamflet als tegengeluid: DAMN, HONEY;
  • we begonnen een maand later de gelijknamige tweewekelijkse podcast ‘over shit waar je als vrxuw* van deze tijd mee moet dealen’;
  • we startten een Instagramaccount @damnhoneyhetboek waar we het gesprek aan konden gaan met onze lezers en luisteraars.

Een jaar verder runden we tegen alle verwachtingen in opeens een drukbezocht feministisch platform.

Supercool allemaal, maar er zaten wel wat haken en en ogen aan. Suf grinniken om een grap over vrouwen die niet kunnen rijden lukte opeens niet meer, maar een rake comeback schudden we ook niet zomaar uit onze mouw. Op feesten en partijen hoorden we onszelf stamelend en niet bepaald to the point uitleggen waarom feminisme nog nodig was in Nederland. Een ‘pssst, meisje, pssst’ van ons af laten glijden was niet langer een optie meer, maar… wat zeg je in godesnaam tegen zo’n droeftoeter die het nodig vindt om je na te sissen of na te roepen op straat?

Familieverjaardagen zorgden al helemáál voor kortsluiting in onze hoofden. Een racistische opmerking hier, een heteronormatieve vraag daar, fatshaming all around. Niet. Te. Doen. En dan waren er nog de volgers (love jullie!) die in onze DM’s gleden met vragen: ‘Iemand zei dit en ik kon alleen maar kwaad kijken. Wat had ik kunnen zeggen?’ Of: ‘Dit gebeurde, ik wist niet wat ik ermee moest. Wat had ik kunnen doen?’ WETEN WIJ VEEL! wilden we dan het liefst terugsturen – wij worstelden namelijk zelf ook nog met dit soort dingen. Waarom bestond er niet gewoon een handleiding voor shit waar je als vrxuw mee moet dealen? Een alwetend boek met daarin alle antwoorden op alle shit.

OMG GENIAAL IDEE.

We maakten, met hulp van onze volgers (nog steeds: love jullie!), een lange, lange, laaaange lijst met alle situaties die we konden bedenken waarin we ons opgefokt voelden, maar toch met een mond vol tanden stonden. Om verder te kijken dan onze witte, abled cis**-vrouwenneuzen, interviewden we mensen met een ander perspectief dan het onze. De ellende waar Berna, Roos / Thorn, Zaïre, Annika, Sioejeng, Alice, Morgan en Chedda mee moeten dealen vind je daarom ook terug in het boek. Het uiteindelijke resultaat: een berg shit, maar een nog veel grotere berg scherpe reacties. Stiekem schreven we deze handleiding vooral voor onszelf in de hoop dat we de volgende keer verder komen dan een fikse oogrol (spoiler alert: we hebben al een beetje kunnen oefenen en zijn dolblij te kunnen mededelen dat een aantal van de reacties werkt als een tiet). Hopelijk heb jij ook iets aan de munitie.

Marie Lotte & Nydia

* Hallo, jullie hebben vrouw verkeerd geschreven! Ja nee, dat doen we heel bewust. Door een x te gebruiken in plaats van een o, proberen we het woord zo inclusief mogelijk te maken. Dit boek is voor iedereen, maar de shit die we behandelen zal vooral herkenbaar zijn voor mensen die zichzelf als vrouw identificeren of die helemaal niks hebben met die ouderwetse man/vrouw-hokjes.

Heb je nou al een vriend? is heel erg ‘nu’ en hip maar eigenlijk ook gewoon belangrijk. Veel jonge vrouwen krijgen, soms onbedoeld, vreemde opmerkingen te verteren en dan sta je maar al te vaak met je mond vol tanden. Een goed onderbouwd antwoord aangereikt krijgen, kan je helpen om voor jezelf op te komen en duidelijk te maken dat je de opmerking helemaal niet oké vindt. Een feministische aanrader die nu eens tandenknarsend realistisch is en dan weer heel erg grappig.

– Review Pluizuit.be