Podcast

Nydia van Voorthuizen & Marie Lotte Hagen

DAMN, HONEY de podcast

DAMN, HONEY de podcast

over shit waar je als vrouw* van deze tijd mee moet dealen

DAMN, HONEY is de wekelijkse podcast over fast fashion, dik zijn, de menstruatiecyclus, borsten, validisme, cat calling, vrouwen in de politiek, sport en kunst, over het niet-moederschap, seksueel plezier, de geschiedenis van de Nederlandsche vrouwenbeweging, autisme, heteronormativiteit, porno, abortus en MEERRR!

De onderwerpen die voorbij komen worden nog altijd veel te weinig opgepikt door de mainstream media en met de podcast bieden Marie Lotte en Nydia een podium aan stemmen en verhalen die we nauwelijks horen.

Elke aflevering schuift er een gast (of twee) aan om eigen ervaringen, expertise en kennis te delen.

DAMN, HONEY podcast luisteren tip


Luister via Spotify of iTunes:

Alle afleveringen

Op zoek naar de shownotes? Die vind je bij elke aflevering terug!

Leeftijd is een HOAX? Met Simon(e) van Saarloos (afl. 137)

Hallo daar, onze hoofden zijn ONTPLOFT door dit gesprek. Schrijver en filosoof Simon(e) van Saarloos doet niets liever dan rammelen aan zogenaamde waarheden. Hen pluisde het idee van leeftijd helemaal uit en vroeg zich af: wie dient het eigenlijk? Wie heeft het voordeel van al die ideeën die we hebben over leeftijd? (Spoiler: jaja, het patriarchaat blijkt er weer achter te zitten.)

Zaadbommen en geschiedenisles over feministische media. Met Inge Frank van Vught (afl. 133)

Tijdens de tweede feministische golf sproten de feministische drukkerijen, uitgeverijen en boekhandels uit de grond al ware zij goedgeplante zaadbommen. Want, schreef Actiegroep de Strijdijzers in 1979: ‘We zullen andere kanalen moeten zoeken. We zullen moeten leren om buiten de bestaande mannenmedia te gaan werken. En dat vereist inventiviteit, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen.’ We praten met kunsthistoricus en boekwetenschapper Inge Frank van Vught die zich verdiepte in de vrouwenboekbeweging in Nederland.

Hardloopvrouwen met snorren en de stand van de kledingindustrie (afl. 132)

Loopt een vrouw een marathon, dan groeit er subiet een snor op haar bovenlip. Ja mensen, vroeger had men nogal merkwaardige opvattingen over hardlopende vrouwen. Marie Lotte dook na Sifan Hassans wonder woman-prestatie tijdens de London Marathon in de geschiedenis van de marathonvrouw en kan er je nu alles over vertellen. Nydia maakt, tien jaar na het instorten van Rana Plaza, de balans op: is de kledingindustrie veiliger en eerlijker geworden?

Happy in Holland en ‘Ik ben ff masturberen, joe!’. Met Sun Li (afl. 127)

Eind januari zagen wij het toneelstuk Happy in Holland, geschreven door Sun Li en Tiyying Liu. Het is het eerste toneelstuk gemaakt vanuit Chinees-Nederlands perspectief en vertelt het verhaal de mensen achter de toonbank van het Chin. Ind. restaurant. Schrijver Sun Li schoof bij ons aan om te praten over het toneelstuk en het gebrek aan en belang van representatie.

Klimaatrebellen en ga stemmen svp! Met Amber Daal en Renske Wienen van Extinction Rebellion (afl. 125)

Klimaatactivisme bestaat al behoorlijk lang, maar is de laatste tijd steeds meer in het nieuws. Mensen die soep gooien naar schilderijen, de snelweg blokkeren, of zichzelf vastlijmen aan een talkshowtafel. Waarom op deze manier actie voeren? Waarom überhaupt actievoeren? En hoe feministisch is de klimaatbeweging eigenlijk? We praten erover met Amber Daal en Renske Wienen, beiden actief bij de actiegroep Extinction Rebellion. 

Ga naar de bovenkant