
Nydia van Voorthuizen & Marie Lotte Hagen
QUEER BABY
Alles wat je wilt weten over gender en seksualiteit als je jong bent!
“Cis hetero’s hier, cis hetero’s daar. Ze pikken alle shine. Hallohooo, de queers zijn er ook nog!”
Iedereen gaat er altijd maar van uit dat je cis en hetero bent dus het ontdekken van je eigen genderidentiteit en seksualiteit kan soms knap lastig voelen. Marie Lotte en Nydia, bekend van feministisch platform DAMN, HONEY zijn daar klaar mee en willen jou helpen om je eigen keuzes te maken en je daarbij niet te laten leiden door de verwachtingen van dE mAaTsChappIj.
Het duo strijdt voor een wereld waarin queer mensen evenveel ruimte krijgen als de cis hetero’s – want queerervaringen zijn net zo echt en net zo waardevol. In dit lekker dunne boekje geven ze een inleiding in het regenboogbestaan, komen allerlei verschillende queer personen aan het woord én geven ze jou tips en trucs om je eigen fantastische, zelfverzekerde queer leven te gaan leiden.
Luister de podcast
Nieuwsgierig? Luister alvast naar deze podcastaflevering van DAMN, HONEY over Queer Baby!
Voorwoord
Queer Baby
Queer Baby
Hoi leuk mens!
Vorig jaar kwamen we op het lumineuze idee om een pamflet te schrijven over alles wat je wilt weten als je jong bent, maar waar niet echt over gepraat wordt: YES, BABY. Na iets van vijftienduizend woorden over lichaam, seks en menstruatie brulde onze uitgever Myrthe: ‘HO, STOP!’ Meer woorden pasten er niet in het boek.
Probleem: we waren nog LANG niet uitgepraat. We hadden het nog niet eens gehad over gay zijn of over ontdekken dat je trans bent, terwijl dat nou juist onderwerpen zijn waarover volwassenen nogal eens de neiging hebben om te roepen: ‘Kind, daar ben jij nog veel te jong voor, dat kun je nog helemaal niet weten.’ Laat staan dat je open vragen kunt stellen over bijvoorbeeld anale seks, of over hoe twee mensen met een vulva seks hebben met elkaar. En waar kun je terecht als je vragen hebt over je genderidentiteit? Stel je hebt het idee dat je borsten niet bij je passen of je denkt: ik ben geen meisje en ook geen jongen. Zelfs als je docent/een ouder/iemand anders die je vertrouwt die vragen wel wil beantwoorden, is de kans groot dat diegene er niet zoveel vanaf weet.
Oplossing voor eerder genoemd probleem: een tweede pamflet schrijven over alles wat je wilt weten over gender en seksualiteit als je jong bent, maar waar niet echt over gepraat wordt. Dat pamflet heb je nu in je handen: QUEER, BABY.
De letterlijke vertaling van het woord queer is ‘vreemd’ of ‘ongebruikelijk’. Hoe wij het in dit boek bedoelen is: iedereen die buiten de hokjes hetero en/of cisgender valt. Zie het als een overkoepelende term. Sommige mensen gebruiken het woord ook om zichzelf te beschrijven: ik ben queer. Wat het woord dan precies inhoudt, kunnen zij het best zelf uitleggen, voor iedereen kan dat weer anders zijn. Ook zullen er mensen zijn die volgens de definitie die wij gebruiken onder de queer-paraplu vallen (een biseksuele meid, een trans man), terwijl ze zichzelf niet zo zouden noemen. En je hebt mensen die een combinatie van woorden gebruiken om zichzelf te beschrijven (een queer, biseksuele, trans meid).
In dit pamflet kunnen we je hopelijk de informatie geven waar je naar op zoek bent. En wat we misschien nog wel belangrijker vinden – want droge informatie is ook nog wel te Googlen – is jou met open armen verwelkomen in je kakelverse regenboogbestaan. Want het is hier leuk en gezellig en fijn. Nieuwe avonturen staan voor de deur en de wereld ligt aan je voeten. Als je dit boekje dichtslaat, weet je: IK BEN NIET ALLEEN! Dat beloven we.
Het zou wel kunnen dat je dat idee van ‘ik ben alleen’ nog wel eens hebt, want het gaat de GODGANSE dag over cis hetero’s. Cis hetero’s hier, cis hetero’s daar. Ze pikken alle shine. Hallohooo, de queers zijn er ook nog! Iedereen vindt het altijd maar doodnormaal dat je cis en hetero bent (en gaat daar ook vanuit). Nou, wij mooi niet. Wij gaan voor een wereld waarin queermensen evenveel ruimte krijgen als de cis hetero’s. Want queerervaringen zijn net zo echt, net zo waardevol. Meer positieve, leuke, normale, gezellige gesprekken over anything queer-zijn, pls!
Ook in dit geval moesten we het met vijftienduizend woorden doen (LULLIG, MYRTHE!!!), en dat betekent dat er ongetwijfeld nog een hoop zal ontbreken. Over elke letter van het LHBTQ+-alfabet zou je tenslotte een boek vol kunnen schrijven. Waarom het dan toch in een pamflet proppen? Omdat we het belangrijk vinden dat jonge mensen – ja hallo jij, ja – een lekker boekie kunnen lezen over de dingen die je je zoal af kunt vragen over jezelf. Ook toppie aan zo’n dun boek: je gooit het in je tas en je hebt altijd en overal een shot positiviteit bij je. En heb je dat shot na een tijdje niet meer nodig? Dan geef je QUEER, BABY door aan de volgende leukerd die wel een aanmoediging kan gebruiken.
Nog even voor de goede orde: wij zijn ook maar gewoon één cisgender heterovrouw en één cisgender lesbievrouw, wat betekent dat wij lang niet alles weten. Wij hebben geen idee hoe het is om trans te zijn, of bi- of demiseksueel, aseksueel te zijn of gendereuforie te voelen (om maar wat te noemen). Gelukkig waren er heel wat mensen die hun ervaringen met ons wilden delen, zodat jij ook daarover kunt lezen in ons boek. Bij veel van deze verhalen vind je de Instagram van de persoon die het vertelt. Ga ze vooral allemaal volgen. Hoe meer queerness op je timeline, hoe beter.
LIEFS!
Marie Lotte & Nydia
Een PS voor alle cis mensen die hetero zijn en dit nu lezen: LEUK DAT JE ER BENT! Haak vooral niet af na bovenstaande intro, want 1: Marie Lotte kwam er pas op haar 28e achter dat ze lesbisch is, dus er kan nog van alles gebeuren. Be prepared! En 2: als queermens word je geacht je door een berg aan hetero-cis-verhalen heen te werken (wéér een kerstfilm met een cis man en cis vrouw die hopeloos verliefd worden in de sneeuw), dus de rollen mogen weleens omgedraaid. IT IS TIME.
Mijn 11-jarige is ‘m aan het verslinden en heeft naar eigen zeggen al vet veel geleerd.