Boek YES, BABY van DAMN, HONEY

Nydia van Voorthuizen & Marie Lotte Hagen

YES, BABY

Alles wat je wilt weten als je jong bent, maar waar niet echt over gepraat wordt

‘Honderd jaar geleden dachten ze dat we nu vliegende auto’s zouden hebben. Enne, we kunnen al meer dan vijftig jaar naar de maan! Waarom kunnen we dan nog steeds niet normaal praten over ongesteld zijn?’

Speciaal voor middelbarescholieren schreven Marie Lotte en Nydia een nieuw pamflet, waarin ze diverse thema’s aanpakken waar vooral jongeren mee te maken krijgen én waarin ze uitleggen dat je nooit te jong bent om feminist te zijn. Meiden, lees dit! En jongens en docenten trouwens ook.

Precies wat ik had willen lezen toen ik een puber was. Open, eerlijk en ontzettend fijn geschreven. Als middelbareschooldocent kon ik niets anders dan naast een exemplaar voor mezelf, ook meteen een exemplaar voor mijn leerlingen kopen. Die ligt nu klaar om rond te laten slingeren in de school, voor iedereen die ‘m wil lezen. Heerlijk!

– Review op Bol.com

Luister de bonusaflevering

Nieuwsgierig? Luister alvast naar deze drie bonusafleveringen van DAMN, HONEY de podcast waarin Marie Lotte en Nydia hoofdstukken voorlezen.

Ik heb dit boek voor mijn zeventienjarige zusjes gekocht omdat ik zelf zo enthousiast ben over het eerste boek: ‘Damn, Honey’, (en de gelijknamige podcast!) en ik veel dingen las die ik graag eerder had willen weten. Nydia en Marie Lotte bespreken normale zaken die helaas nog steeds taboes zijn, in de hoop tiener(meisjx) zijn wat makkelijker te maken. Ik denk dan ook zeker dat boeken als deze een mooie basis vormen van hoe vrouwxn de rest van hun leven over issues als seks, menstrueren, lichamen, etc. kunnen vormen. De gangbare manier van schrijven maakt het boek geschikt voor iedereen die hier meer over wil leren dus zeker een aanrader! Mijn zusjes waren er in ieder geval erg blij mee.

– Review op bol.com

Super fijn boek om taboes bespreekbaar te maken! Ik studeer aan de Pabo en zal dus in mijn toekomstige jaren als juf veel te maken krijgen met jonge (onzekere) meiden. Dit was voor mij een reden om dit boek maar eens goed te bestuderen! Ook mijn jongere zusje krijgt hem binnenkort in haar handen geduwd van mij. Het is een goed boek om op jongere leeftijd kennis te maken met de onderwerpen menstruatie, seks en alle dingen doen waar je zelf zin in hebt. ( Lieve Nydia en Marie-Lotte, als jullie dit lezen, love you and your books/podcast!)

– Review op bol.com

Voorwoord
Heb je nu al een vriend?

Het begon allemaal op een loeihete zomerdag in 2018. Marie Lotte kwam thuis en ze was WOEST. Ze stormde de kamer in van haar huisgenoot Nydia en barstte los over een passage uit een seksistisch lifestyleboek van een vlogger dat ze eerder die dag voorbij had zien komen op Twitter. Kleine samenvatting van de gebeurtenissen die volgden:

  • we schreven in een week een feministisch pamflet als tegengeluid: DAMN, HONEY;
  • we begonnen een maand later de gelijknamige tweewekelijkse podcast ‘over shit waar je als vrxuw* van deze tijd mee moet dealen’;
  • we startten een Instagramaccount @damnhoneyhetboek waar we het gesprek aan konden gaan met onze lezers en luisteraars.

Een jaar verder runden we tegen alle verwachtingen in opeens een drukbezocht feministisch platform.

Supercool allemaal, maar er zaten wel wat haken en en ogen aan. Suf grinniken om een grap over vrouwen die niet kunnen rijden lukte opeens niet meer, maar een rake comeback schudden we ook niet zomaar uit onze mouw. Op feesten en partijen hoorden we onszelf stamelend en niet bepaald to the point uitleggen waarom feminisme nog nodig was in Nederland. Een ‘pssst, meisje, pssst’ van ons af laten glijden was niet langer een optie meer, maar… wat zeg je in godesnaam tegen zo’n droeftoeter die het nodig vindt om je na te sissen of na te roepen op straat?

Familieverjaardagen zorgden al helemáál voor kortsluiting in onze hoofden. Een racistische opmerking hier, een heteronormatieve vraag daar, fatshaming all around. Niet. Te. Doen. En dan waren er nog de volgers (love jullie!) die in onze DM’s gleden met vragen: ‘Iemand zei dit en ik kon alleen maar kwaad kijken. Wat had ik kunnen zeggen?’ Of: ‘Dit gebeurde, ik wist niet wat ik ermee moest. Wat had ik kunnen doen?’ WETEN WIJ VEEL! wilden we dan het liefst terugsturen – wij worstelden namelijk zelf ook nog met dit soort dingen. Waarom bestond er niet gewoon een handleiding voor shit waar je als vrxuw mee moet dealen? Een alwetend boek met daarin alle antwoorden op alle shit.

OMG GENIAAL IDEE.

We maakten, met hulp van onze volgers (nog steeds: love jullie!), een lange, lange, laaaange lijst met alle situaties die we konden bedenken waarin we ons opgefokt voelden, maar toch met een mond vol tanden stonden. Om verder te kijken dan onze witte, abled cis**-vrouwenneuzen, interviewden we mensen met een ander perspectief dan het onze. De ellende waar Berna, Roos / Thorn, Zaïre, Annika, Sioejeng, Alice, Morgan en Chedda mee moeten dealen vind je daarom ook terug in het boek. Het uiteindelijke resultaat: een berg shit, maar een nog veel grotere berg scherpe reacties. Stiekem schreven we deze handleiding vooral voor onszelf in de hoop dat we de volgende keer verder komen dan een fikse oogrol (spoiler alert: we hebben al een beetje kunnen oefenen en zijn dolblij te kunnen mededelen dat een aantal van de reacties werkt als een tiet). Hopelijk heb jij ook iets aan de munitie.

Marie Lotte & Nydia

* Hallo, jullie hebben vrouw verkeerd geschreven! Ja nee, dat doen we heel bewust. Door een x te gebruiken in plaats van een o, proberen we het woord zo inclusief mogelijk te maken. Dit boek is voor iedereen, maar de shit die we behandelen zal vooral herkenbaar zijn voor mensen die zichzelf als vrouw identificeren of die helemaal niks hebben met die ouderwetse man/vrouw-hokjes.

Heb je nou al een vriend? is heel erg ‘nu’ en hip maar eigenlijk ook gewoon belangrijk. Veel jonge vrouwen krijgen, soms onbedoeld, vreemde opmerkingen te verteren en dan sta je maar al te vaak met je mond vol tanden. Een goed onderbouwd antwoord aangereikt krijgen, kan je helpen om voor jezelf op te komen en duidelijk te maken dat je de opmerking helemaal niet oké vindt. Een feministische aanrader die nu eens tandenknarsend realistisch is en dan weer heel erg grappig.

– Review Pluizuit.be